Moje místa 0
První zmínka o pivovaru je z r. 1550. Za třicetileté války byl vypálen Švédy, obnoven v barokním slohu v r. 1653. Výroba ukončena r. 1932. V 60.–90. l. 20. stol. využit na sklady a ubytování. Pivovarské sklepy jsou vytesány ve skále pod hradištěm.
pivovarská budova s hvozdem
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko Na lochovickém panství se chmel pěstoval již v 15. století, jednu z chmelnic 1409 daroval tehdejší majitel panství Bořivoj ze Svinař faře v Lochovicích. Pivo se zde pravděpodobně vařilo již za Viléma Zajíce z Valdeka. První písemná zmínka o zdejším pivovaru je z roku 1550. Před třicetiletou válkou zde jedna várka představovala více než 160 mázů, což odpovídá cca 22,5 hl. Za třicetileté války byl pivovar, stejně jako celé městečko, vypálen Švédy. Provoz v původním rozsahu byl obnoven v barokním slohu v roce 1653. V 18. století je lochovický pivovar uváděn mezi velkými pivovary s produkcí 14 sudů na jednu várku, s ročním výstavem ...
Milan Caha (zdroj: Jákl, P.: Encyklopedie pivovarů Čech, Moravy a Slezska, I. díl - Střední Čechy, Libri, Praha 2004 a www.pivovary.info), 13.2. 2010

popis

Budova zámeckého pivovaru stojí východně od čtyřkřídlého zámku, nad vodním náhonem v sousedství někdejšího Panského mlýna. Barokní budova má půdorys protáhlého L. K pivovaru patřil starý sklep vytesaný ve skalnaté stráni jihovýchodně od areálu, pod lochovickým hradištěm. O sklepech se hovoří již v roce 1640 v dědické smlouvě mezi bratry Mitrovici. Slep má rozměry: 7x10m, výška klenutí je 3,5 m.