Moje místa 0
Kostel Nanebevzetí Panny Marie je poprvé připomenut ve 14. století, dnes barokní z roku 1715 postavený Janem Josefem z Valdštejna, opravený v letech 1720–24, potom ještě 1876, 1935, 1937.
Šanovský kostel se nachází v jižní části obce, obklopen hřbitovem a je dominatou obce.
Prudký Martin , 3.5. 2010

historie

Vesnice Šanov je poprvé připomenuta již roku 1296. Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl proto pravděpodobně původně gotický, protože je poprvé připomínán ve 14. století, dnes má barokní podobu z roku 1715, stavebníkem byl Jan Josef z Valdštena. Byl několikrát přestavován v letech 1720–24, 1876, 1935,1937.
    Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - E. Poche a kolektiv, 7.2. 2010

popis

Kostel je jednolodní, se čtvercovým presbytářem, po stranách se dvěmi přístavky a nad západním průčelím mu vévodí hranolová věž. Interiér je vybaven hlavním oltářem od J. Breitenfeldera z roku 1900, jemuž vévodí obraz Panny Marie od J. Kroupy z roku 1845, zařízení dále obsahuje rokokové sochy sv. Barbory, Jana Nepomuckého a sošku Immaculaty na bočním oltáři. Kazatelna je starší, ze 17. století, ozdobena nápisy a ornamenty. Zajímavé je, že