Moje místa 0
Zámek byl původně tvrzí založenou pány z Nebílova poprvé zmiňovanou r. 1673. V r. 1706 byla přestavěna na barokní zámek stavitelem Jakubem Augustonem dle návrhu architekta J. L. Hildebrandta. V letech 1785–1789 byl zámek rekonstruován a opraven.
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Státní zámek Nebílovy byl zrekonstruován a otevřen pro veřejnost v roce 1998. Zámek je řešen formou dvou protilehlých objektů svírajících čestný dvůr. Čelní, barokní budova, má ve středu věž s cibulovou bání. Jádro zadní dosud nezrekonstruované části zámku tvoří renesanční tvrz. V přední části zámku je expozice dobových interiérů. Květiny jsou hlavním motivem výzdoby, obrazů, grafik, intarzií nábytku, porcelánu i benátských lustrů ze štípaného skla. V části zadního traktu je hasičské muzeum.
28.7. 2003

historie

Nebílovy se poprvé připomínají r. 1327, kdy se jako jejich majitel uvádí Racek z Nebílova, jehož předky byli pravděpodobně bratři Drslav a Sazim z Vejprnic (1235 - 1245). V druhé polovině 14. století se o Nebílovy dělili bratři Racek a Vilém z Nebílov. Racek vyženil s manželkou Annou blízké Netunice a jeho syn Vilém založil rod Netunických z Nebílova. Na počátku 15. století drželi zdejší statek Nebílovští z Drahobuze. V r. 1544 vlastnil

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (III – Sev. Čechy); Anděl, R., Dr. CSc., Fiala, Z., prof. Dr. DrSc., Hosák, L., prof. Dr. DrSc., Pavel, J., Doc. Dr. DrSc., Janáček, J., Dr. DrSc., Kotek, L., prom. hist.; Nakl. Svoboda, Praha 1984, 9.11. 2003