Moje místa 0
Náhrobní kaple v Kanicích byla postavena roku 1865 na místě, kde byly pochovány Alžběta a Amálie, dcery polního zbrojmistra Ignáce Gyulaye hraběte z Maros-Némethu a Nádasky. Vysvěcena byla roku 1872.
Pohled na kapli
Graficke pismenko Náhrobní kaple v Kanicích na Domažlicku se nachází na východním okraji obce cca 100 m severně od hlavní silnice ve směru na Koloveč. Stojí na místě, kde byly pochovány Alžběta a Amálie, dcery polního zbrojmistra Ignáce Gyulaye hraběte z Maros-Némethu a Nádasky. Ignác Gyulay vedl vojsko krajinou nedaleko Kanic na počátku roku 1798, přičemž ho doprovázela celá jeho rodina. V Kanicích dne 30. ledna 1798 zemřela jeho pětiletá dcera Alžběta a byla zde následujícího dne pochována. Po letech dne 22. dubna 1825 zemřela v Praze i jeho druhá dcera Amálie, jejíž ostatky pak byly převezeny do Kanic a dle jejího přání dne 23. března 1826 pohřbeny vedle ...
Lukáš Paleček , 2.2. 2010

Popis kaple
    Kaple má obdélníkový půdorys, zdi jsou cihlové. Přední a obě boční stěny jsou obloženy pískovcem s velmi pěknou kamenosochařskou výzdobou. Po obou stranách vstupu do kaple se nachází kvadrelogová okna. Pod nimi jsou osazeny kovové desky s českým a německým textem o zde pochovaných osobách. Vstupní portál je velmi zdobný, nad ním byl umístěn erb rodu Gyulayů. Střecha je putového typu. Náhrobní kaple Panny Marie Bolestné v Kanicích na

Lukáš Paleček , 3.2. 2010