Kostel v Tisu doložen již roku 1227, ve 14. století přestavěn v gotickém a roku 1782 v barokním slohu. Stojí stranou vpravo od hlavní komunikace ve směru z Blatna u Jesenice. Býval obklopen hřbitovem.
Silnice do Tisu vede z Blatna a kostel stojí vpravo od ní ve svahu.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Ves Tis byla poprvé zmíněna roku 1227, kdy zde také stál kostel. Ten byl v následujícím století přestavěn goticky a před rokem 1367 byl farním kostelem. Roku 1782 byl přestavěn barokně a znovu byl obnoven po požáru o šest let později. Ves byla původně v majetku Kojaty z rodu Hrabišiců, poté patřila pražským křižovníkům s červenou hvězdou, což je jediný český rytířský řád založený Anežkou Českou. Roku 1237 vznikl jako bratrstvo a o čtyři roky

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech – Emanuel Poche a kolektiv, Encyklopedie českých klášterů – P. Vlček,P. Sommer, D. Foltýn, 30.1. 2010

popis

Kostel Povýšení sv. Kříže v Tisu je jednolodní, zakončený pětibokým presbytářem, sakristie je připojena na jižní straně a hranolová věž byla postavena nad západním průčelím. Presbytář má křížovou klenbu zatímco loď a sakristie jsou uzavřeny plochým stropem. Zařízení by mělo být v barokním stylu.
    Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - E. Poche a kolektiv, 30.1. 2010

Plzeň-sever  (PS)