Reliéfní stopy opevněného dvorce, opuštěného pravděpodobně již na konci 14. století, sevřený mezi dvěma přírodními úžlabinami, stojí na výběžku z náhorní planiny zvané Dvorce.
Hlavní obrázek místa
Pohled od jihovýchodu na výběžek se sídlem, z místa, kde se úžlabiny vydělující výběžek spojují v jednu
© Roman Řezáč 12/2009
Graficke pismenko Reliéf opevněného sídla, lépe řečeno opevněného dvorce, se nachází na nevýrazném výběžku náhorní planiny v lesnaté oblasti zvané Dvorce, asi 1,5 km jihovýchodně od obce Lubě a jen 1 km od Malé Lhoty. Sídlo zaujalo výběžek z náhorní planiny, sevřený mezi dvěma úžlabinami, vytvořené erozí. Z údolí Malolhotského potoka viditelný není a odbočka k němu žádná nevede, je proto třeba ho hledat. Pokud jdete údolím směrem od Malé Lhoty, je třeba dát se vpravo do svahu asi 200 m před rybníkem.

historie

Historické prameny zmiňují rok 1398, kdy bratři Beneš, Vaněk a Čeněk z Deblína zapsali Janovi ze Zbraslavce dvůr Dvořec. S lokalitou je možné zřejmě spojit i zápis z roku 1415, kdy Blažek z Dambořic převádí bratrům z Bukovic Lubě s dvorem a dvorem pustým.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 30.1. 2010

popis

Sídlo zaujalo konec drobného trojúhelného výběžku, sevřeného dvěma úžlabinami, které se pod výběžkem spojují a ústí do údolí Malolhotského potoka, jednoho z přítoků říčky Lubě. Od severozápadu by měl, jak je tomu obvyklé, sídlo chránit příčný příkop, který však dnes zmizel a nepatrné projmutí mezi výběžkem a od jihovýchodu pokračující planinou se tak nazvat rozhodně nedá. Otázkou ovšem je, kde se příkop nacházel a zda vůbec konec výběžku