Kaplička z roku 1806, 300–400 let stará lípa a dva roubené domy s pozoruhodnými konstrukčními prvky v horní části návsi kdysi samostatné obce Nová Ves, položené vysoko nad pravobřežní částí Ústí nad Labem.
Kaplička a dům bývalého čp. 18 od jihu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Nová Ves stojí vysoko nad zástavbou Střekova, pravobřežní části Ústí nad Labem. Odtud je možno sem dojet autem (z Novosedlického náměstí strmou Novoveskou ulicí, případně mírně delší, ale méně náročnou trasou Kojetickou ulicí). Parkování je možné v prostoru návsi.\r\nNa Novou Ves jezdí část spojů autobusové linky 9 ústecké MHD. Vychází odtud řada turistických cest, které zpřístupňují zajímavá místa přilehlé části Českého středohoří (Vysoký Ostrý, hrad Střekov, pro vytrvalejší turisty např. Varhošť, Kalich, Panna a mnoho dalších).

Památky lidové architektury v Ústí nad Labem - Nové Vsi
    Památky lidové architektury v Ústí nad Labem - Nové Vsi', 'První zmínka o existenci obce, položené vysoko nad pravým břehem Labe, pochází z roku 1383. Vznikla zřejmě kolem poloviny 14. století. Roku 1654 zde existovalo 12 chalupnických usedlostí, z toho jedna pustá. Obec až do rok 1945 obývali německojazyční obyvatelé, kteří se živili sadařstvím a pastvinářstvím.\r\nPo násilné výměně obyvatel, která nebyla díky izolované poloze vsi příliš

Ivan Grisa, dle Jan Pešta: Encyklopedie českých vesnic, díl IV. Ústecký kraj, Libri 2009, 30.1. 2010