Na místě staršího objektu, poškozeného za husitských válek, byl roku 1466 postaven v Hrádku nový kostel. Renesančně a barokně byl upravován v 16.–18. stol. Následky zanedbané údržby po roce 1945 odstranila velká oprava na přelomu 20. a 21. stol.
Západní průčelí kostela

Kostel svatého Bartoloměje v Hrádku nad Nisou

Graficke pismenko Kostel je v Hrádku (Gród, Grottau) připomínán poprvé roku 1288. Stavbu těžce poznamenaly husitské a následné války v 15. století, proto ji roku 1466 nahradila nová. Její vzhled ovlivnila renesanční přestavba roku 1586, dnešní věž byla postavena 1670–73. Současná podoba kostela pochází z roku 1764, zevně je velmi střídmá. Vnitřní výzdoba byla provedena roku 1776 (fresky na klenbě od J. V. Spitzera, hlavní oltář s obrazem Ignatze Raaba). V 90. letech 20. století byl kostel důkladně opraven. Na věž se dostal zvon z roku 1575, původně zavěšený v kostele v Horním Vítkově (viz heslo). Kostel obklopuje bývalý hřbitov, na kterém najdeme řadu ...
Ivan Grisa, dle informační tabule proti sousednímu evangelickému kostelu, 28.1. 2010

Liberecký kraj