Moje místa 0
Poutní areál východně od Lobendavy na Anenském vrchu vznikl koncem 18. století a přetrval josefinské reformy i poválečnou devastaci celého Šluknovského výběžku. Kromě hlavní kaple sestává z výklenkových zastavení křížové cesty a kaple Božího hrobu.
Kaple od jihovýchodu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Poutní areál se nachází na jižním úbočí Anenského vrchu, asi 500 m od centra Lobendavy. Kolem prochází silnice II/266 (Rumburk - Dolní Poustevna), jejíž serpentiny využívá i zelená turistická značka Severní - Lobendava - Velký Šenov. Severně kopec obchází modrá značka z Lobendavy do Lipové.
Bohoslužby se v kapli konají během anenské pouti, tedy počátkem srpna.

Kaple svaté Anny a křížová cesta na Anenském vrchu u Lobendavy
    Kapli nechal postavit majitel panství starohrabě Salm v letech 1775–77, a patří tak k posledním barokním poutním místům u nás. Roku 1834 byly severně od ní postaveny výklenkové kapličky zastavení křížové cesty, končící kaplí Božího hrobu. Původní centrální kaple byla roku 1857 rozšířena o novou část směrem k severu. Její vnější fasáda má částečně novogotické provedení. Poutní místo zpustlo po roce 1945, jeho objekty se však zachovaly a byly v

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 2.2. 2010