Moje místa 0
Původně barokní poutní kaple (1725–84), poté větrný mlýn. Roku 1845 obnovena jako poutní kostelík, po II. světové válce hláska pohraniční stráže. Od roku 1959 pravoslavný kostel. V letech 1828–9 zřízena křížová cesta s Kalvárií.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Někdejší poutní místo stojí na Strážném vrchu, který vystupuje nad údolím severně od rumburského Lužického náměstí. Odtud sem lze dojít po modré značce (asi 700 m), která dále pokračuje do Jiříkova.
Autem lze dojet od Jiříkovské ulice (II/263) ulicemi Nerudova a Purkyňova na plochu pod okrajem lesa.
U poutního místa končí i rumburský městský lyžařský vlek.

Kostel Stětí svatého Jana Křtitele na Strážném vrchu v Rumburku
    Podle pověsti vznikla první kaple na Strážném vrchu v 17. století jako upomínka na tragickou událost. Voják, vracející se z války, zjistil, že jeho milá má poměr s jeho vlastním bratrem. Oba zavraždil a sám se na místě oběsil. Doloženou skutečností je položení základního kamene poutní kaple roku 1722 z iniciativy Christiny Terezie z Lichtenštejna, matky nového majitele zdejšího panství. Stavba byla dokončena o tři roky později. Roku 1784 byla

Ivan Grisa, dle webové stránky http://rumburk.farnost.cz/farnost/rumburk/jan-krtitel.php a informační tabule u kostela, 28.1. 2010