Velký kostel výrazně saského architektonického výrazu vznikl jako výsledek stavební činnosti od poloviny 16. do konce 19. století. Poválečnou devastaci se snaží napravit aktivity sdružení občanů Dolního Podluží i sousedního Jiřetína pod Jedlovou.
pohled od bývalého hřbitova
Graficke pismenko Kostel stojí na západním okraji Dolního Podluží, jeho věž je viditelná i ze silnice I/9, která obec protíná asi 300 m východně od něj. Vzhledem ke složité katastrální situaci je nejbližší železniční zastávkou Jiřetín pod Jedlovou na trati Rybniště - Varnsdorf - Liberec (asi 350 m severovýchodně od kostela).
Přímo kolem kostela vede cyklostezka 3015, zelená turistická značka Varnsdorf - Jedlová jej míjí podél zmíněné hlavní silnice.

Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v Dolním Podluží
    První zprávy o existenci kostela v Dolním Podluží se datují do 14. století. Šlo zřejmě o dřevěnou stavbu. Zděný kostel byl postaven před rokem 1548 (datum na jižním portálu). K důkladné obnově, označované v některých pramenech za novostavbu, došlo v letech 1720–34. Kostel při ní dostal v Čechách málo kdy viditelnou podobu, inspirovanou v sousedním Sasku (prosté, minimálně zdobené fasády s několika patry oken nad sebou, odvozených z existence

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.kostel-podluzi.inpage.cz/, 2.2. 2010