Moje místa 0
Kostel v Lipové stojí na místě stavby, připomínané 1364. Dnešní budova pochází z let 1691–93 (B. Hill), dokončena 1781 (věž). Součástí komplexu je bývalý hřbitov s výrazným pomníkem padlých z I. světové války.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Kostel stojí na vyvýšenině v severní části obce. Jeho věž nelze přehlédnout z křižovatky silnic od Šluknova, Dolní Poustevny a Vilémova, kde se nachází i zastávka autobusu. Cestující, který vystoupí na železniční zastávce Lipová u Šluknova (trať Rumburk - Dolní Poustevna), se musí připravit na přibližně dvoukilometrový pochod.
Kostel je přístupný během pravidelných bohoslužeb (sobota od 15.00).

Kostel svatých Šimona a Judy v Lipové
    Existenci kostela v Lipové (Hainspachu) dokládá zmínka z roku 1364. Původní stavbu, zřejmě několikrát upravovanou po poškození za válek a živelných pohrom, nahradil v letech 1691–93 nový kostel, postavený zednickým mistrem B. Hillem. Dalšími úpravami prošel v 18. století, roku 1781 jej doplnila hranolová věž východně od závěru. Vnitřní zařízení pochází převážně z 19. století. Vedle kostela na ploše starého hřbitova najdeme monumentální pomník

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 31.1. 2010