Kostel ve Velkém Šenově existoval nejpozději roku 1341. Prošel zřejmě přestavbami od 15. do 18. století, současný vzhled pochází z roku 1780. Severozápadně od něj sousoší sv. Jana Nepomuckého s anděly.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Velkým Šenovem prochází silnice III. třídy, která na vjezdu do města od Rumburka odbočuje z II/266. U kostela lze parkovat. Od železniční stanice či autobusové zastávky na náměstí je to ke kostelu několik desítek metrů.
Kostel je přístupný při pravidelných bohoslužbách: ve čtvrtek od 18.00, v neděli od 10.30.

Kostel svatého Bartoloměje ve Velké Šenově
    Velký Šenov je doložen jako farní ves roku 1341. Míra zachování původních prvků v dnešním kostele není jistá, stavba byla zřejmě zasažena řadou válečných událostí v 15.–18. století. Poslední doložená úprava byla provedena roku 1780, z té doby pochází horní část věže. Po roce 1945 kostel zchátral, tento stav trvá dodnes. Severozápadně od kostela, na rohu bývalého hřbitova, je umístěno monumentální sousoší svatého Jana Nepomuckého s anděly od J.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4, Academia 1982, 31.1. 2010