Kostel byl postaven jako poděkování za záchranu života rumburského felčara A. F. Schlossiga. Zrušen 1784, sloužil jako zahradnictví a výletní lokál. Od roku 1862 protestantský kostel, 1876 přistavěna škola (dnes fara).
Kostel od jihovýchodu

Evangelický kostel (původně katolický sv. Jana Nepomuckého) v Rumburku

Graficke pismenko Rumburský felčar Anton Florián Schossig odkázal při svém odchodu do sedmileté války roku 1757 částku 350 zlatých na stavbu kaple svatého Jana Nepomuckého, jestliže ho světec ochrání při životě. Přímluva byla zřejmě účinná, takže v letech 1775–78 byl podle plánů Josefa Hoffmanna nad cestou do Krásné Lípy postaven pozdně barokní kostelík, který však svému účelu sloužil jen devět let. Po zrušení za josefínských reforem byl prodán barvířskému mistru Antonu Siebertovi (3. 8. 1787), který jej následně přenechal velkoobchodníku s plátnem Antonu Salomonovi. Ten nechal stavbu vyklidit (oltář se dostal do farního kostela sv. Bartoloměje). Salomonovy dcery Anna a Antonia zde roku ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://rumburk.farnost.cz/farnost/rumburk/jan-nepomucky.php, 28.1. 2010