Někdejší luterský kostel v Hrádku nad Nisou vznikl ve slohu saské novorenesance v letech 1900–1. Po roce 1945 jej převzala československá církev husitská, kromě bohoslužeb se zde konají i koncerty a další kulturní akce.
Hlavní (západní) průčelí
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Kostel se nachází severně od hlavního Horního náměstí (hlavní vchod z Husovy ulice), asi 200 m od terminálu veřejné dopravy (vlakové a autobusové nádraží). Parkovat je možné bezplatně v okolních ulicích.

Kostel Pokoje v Hrádku nad Nisou
    Vzrůstající luterská obec v příhraničním městě Hrádek nad Nisou (Grottau) si na přelomu 19. a 20. století postavila svůj reprezentativní svatostánek. Základní kámen stavby ve stylu saské novorenesance byl přivezen z nedalekého Ojvína (Oybin), hotová byla za 18 měsíců. Od roku 1950 kostel využívá Církev československá husitská. V posledních letech se zde konají i kulturní akce (koncerty, výstavy).
    Ivan Grisa, dle informační tabule proti kostelu, 28.1. 2010