Chrastavská radnice prošla od svého vzniku v 16. století řadou úprav. Poslední velká rekonstrukce, provedená poč. 21. století, respektovala vnější novorenesanční fasády, rozšířila budovu do bývalého dvora a obnovila věžici.
Radnice
Chrastavské náměstí s budovou muzea,radnice a morovým sloupem

Radnice v Chrastavě

Graficke pismenko Samostatný radní dům získalo poddanské město Chrastava v 16. století. Budova byla několikrát opravována, silně ji poničil požár roku 1855. Tehdy byla obnovena ve stylu pozdního empíru. Dnešní fasády jsou výsledkem novorenesanční přestavby z roku 1889. Věžici na hřebenu střechy silně poškodila vichřice roku 1941, následujícího roku byla sejmuta.
Poválečné osudy radnice odrážely neradostný vývoj po vyhnání německojazyčného obyvatelstva. Až po roce 1990 se začalo pracovat na rekonstrukci zanedbané stavby, která byla dokončena v prvních letech 21. století. Nová část budovy využila plochu bývalého dvora, na střechu se vrátila replika původní věžice a nově byla uspořádána většina interiéru.
Ivan Grisa, dle Karel Kibic - Zdeněk Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, Libri 2009 a webové stránky města Chrastava, 29.1. 2010