Původně renesanční kostel na stráni nad horní částí Vítkova nahradil dřevěného předchůdce. Barokně upravován (věž, okna, závěr). Po roce 1945 zchátral, v posledních letech první záchranné kroky z iniciativy místního občanského sdružení.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Horní Vítkov se nachází těsně u česko-lužické hranice severně od Chrastavy, jejíž je administrativní součástí. Příjezd autem celoročně z chrastavského náměstí (směr Václavice, na okraji města odbočte vpravo), v bezsněžných obdobích i z Albrechtic u Frýdlantu (odbočka z I/13, v zimě se neudržuje). Ke kostelu lze dojet po místní komunikaci, parkování v místě není omezeno. Autobusové spojení z Chrastavy funguje jen v pracovních dnech, nejbližší železniční stanice Chrastava na trati Liberec - Hrádek n. N. - Varnsdorf leží asi 4 km jihozápadně. Kolem kostela prochází žlutá turistická značka, která zkracuje spojení mezi modrou z Chrastavy ...

Kostel Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově u Chrastavy
    Obec Vítkov (Wittig) vznikla jako lánová ves na německém právu koncem 13. století. Kostel zde pravděpodobně vznikl ve 30. letech 14. století jako dřevěná stavba. Ta vydržela (jistě s úpravami) do roku 1575, kdy s podporou frýdlantské vrchnosti (Melchiora z Redernu) začala stavba dnešní svatyně. Ta byla upravována po třicetileté válce (1671–80). Věž byla přistavěna 1703, o 11 let později proběhla důkladná přestavba. Znamenala především stavbu

Ivan Grisa, dle informační tabule na dveřích kostela, 28.1. 2010

Navštívení Panny Marie