Zaniklá tvrz Heřmanovice v místech dnešního lomu se datuje do 14. století. Pravděpodobně jen strážní stavba nad Jesenickou stezkou. Zanikla v polovině 15. století.
Graficke pismenko Heřmanovice leží asi 6 km severně od Vrbna pod Pradědem na toku Opavici. V prostorách dnešního lomu stávala ve středověku tvrz, která měla především strážní charakter.
Ivo Rozehnal , 26.1. 2010

historie

V obci Heřmanovice v místech dnešního lomu stávala tvrz. Místo bylo odtěženo po roce 1982. Před likvidací se však podařilo provést zjišťovací průzkum. Ten upřesnil poznatky publikované H. Weineltem ve čtyřicátých letech minulého století. Heřmanovice vznikly na východní větvi Jesenické stezky v údolí Opavice. Samotné tvrziště leželo nad trasou stezky na úbočí kopce, zhruba 0,6 km jihozápadně od kostela. Jako sídlo nějakého rodu nebylo uváděno.

Ivo Rozehnal - podle knihy Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska - F.Musil, M.Plaček / 2003 LIBRI a www.hermanovice.cz, 26.1. 2010

popis

Tvrziště v Heřmanovicích mělo obdélný tvar. Bylo obklopeno příkopem a valem. Výzkum provedl Z. Brachtla. Tvrziště mělo zděný, patrně věžovitý objekt 7 x 6 m. Byly zjištěny pozůstatky týkající se zpracování železa a artefakty datují stavbu od počátku 14. století do poloviny 15. století. Zánik tvrze tak souhlasí se zpustnutím osady. Po znovuosazení lokality již tvrz nebyla obnovena. Konečný zánik nastal roku 1982 odtěžením.
    Ivo Rozehnal - podle knihy Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska - F.Musil, M.Plaček / 2003 LIBRI, 26.1. 2010

zaniklý
     Bruntál  (BR)