Socha světce u lesní cesty z Petrohradu do Jesenice byla zhotovena roku 1748. Na bohatě členěném hranolovém soklu stojí socha kněze v rochetě, s biretem a pěti hvězdami kolem hlavy držící v rukou kříž. Dnes je nově restaurovaná a dobře viditelná.
© Prudký Martin, 12/2006
Graficke pismenko Socha se nachází na žluté turistické značce u lesní cesty z Petrohradu do Jesenice, nedaleko ovčína pod petrohradským hradem, kde se dnes ale chovají krávy.
Prudký Martin , 6.3. 2010

historie

O soše sv. Jana Nepomuckého se nezachovaly téměř žádné informace. Byla zhotovena roku 1748 možná z popudu Černínů, kterým až do roku 1945 patřil nedaleký petrohradský zámek a panství. Roku 2008 byla citlivě opravena z peněz Lesů České republiky. Spolu se sochou sv. Jana Nepomuckého v sousedním Stebně patří k nejzachovalejším v širokém okolí. Na katastru Petrohradu stojí další dvě sochy tohoto oblíbeného barokního světce – jedna na návsi a druhá

Prudký Martin podle ing. Františka Havlíčka Lesy ČR Žatec a Obecního úřadu v Petrohradě, Bible, překlad 21. století, 24.1. 2010

socha, monument
     Louny  (LN)