Kostel postavený za hradbami města, první zprávy z 2. pol. 15. století (sv. Kříže), zachován gotický presbytář. Později v užívání Jednoty českobratrské, později opět katolický (Navštívení Panny Marie). Po opravě r. 1772 zasvěcen sv. Barboře.
celková pohled na kostel od města
© Jan P. Štěpánek 08/2012
Graficke pismenko Podle legendy kostel založili templáři. První zmínka o kostele však pochází až z 2. poloviny 15. století, kdy byl zasvěcen sv. Kříži. Kostel má dodnes gotický presbytář. V období reformace kostel využívala Jednota českobratrská. Jejími příznivci byli Ladislav Velen ze Žerotína a jeho manželka Bohunka z Kunovic, kteří dali roku 1614 přelít zvony. Větší zvon sv. Barbora je považován z nejvýznamnější zvonařskou památku severní Moravy. (V roce 1942 byl zvon ve farním kostele sv. Bartoloměje, od roku 2000 visí opět na svém místě.) Roku 1620 byl kostel navrácen katolíkům a zasvěcen Navštívení Panny Marie. Roku 1750 však kostel už neměl klenbu. Uvažovalo se ...
Jaromír Schoffer (upraveno redakcí), 21.1. 2010

Šumperk  (SU)