Tvrziště pánů z Pavlovic ze 14. století s nevelkým oválným jádrem, chráněné na západní straně příkopem a z druhé strany srázem. Tvrz byla pravděpodobně opuštěna koncem 15. století, kdy panství získali páni z Pernštejna.
Pohled na pahrbek tvrze
Graficke pismenko Pavlovice byly založeny před polovinou 13. století na území kolonizovaném Demeterem z Bukova. Následně přešli do majetku Pernštejnů. Část vsi Pavlovice je uváděna při prodeji, kdy v roce 1349 prodal Filip mladší z Pernštejna Jimramovi z Pernštejna podíl v Pavlovicích spolu s podíly v okolních vsích. Od roku 1351 část vlastní páni z Pavlovic, o jejichž působení máme mnoho zpráv díky četným transakcím. V roce 1351 prodala Ofka z Pavlovic blíže nejmenovanému Janoši lánovou usedlost s hřivnou platu, o dvě léta později vkládá Anka z Pavlovic Vavřinci Smrčkovi půllán v Pavlovicích a roku 1358 Zdeňka ...
Petr Nožička, čerpáno z M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, Hláska XI/4, 11.3. 2010

popis

Tvrz tvoří jádro ve tvaru elipsy (10,5 x 8 m), vykrojené do plochy svahu. Tvrziště bylo chráněno příkopem, který se zachoval dodnes hluboký 1–1,5 m (kromě zasypané severní části) a valem, který se nezachoval. Na východní straně příkop nebyl, tam bylo tvrziště chráněno srázem.
    Petr Nožička, čerpáno z M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001, 11.3. 2010