Čtvercová empírová hrobka s trojúhelníkovým štítem byla postavena v letech 1832–34 Karlem hrabětem Clam-Martinic. Na chátrajícím hřbitově najdeme dále pozoruhodný pozdně rokokový náhrobník a několik litinových křížů.
hrobka Clam-Martiniců
Graficke pismenko Elegantní čtvercová empírová stavba s trojúhelníkovým štítem pochází z první poloviny 19. století. Na starém smečenském hřbitově ji v letech 1832–34 nechal vystavět Karel hrabě Clam-Martinic. Prohlídku si zaslouží i zanikající hřbitov, kde kromě rekonstruované hrobky najdeme zajímavý pozdně rokokový náhrobník a několik pozoruhodných litinových křížů.

Stavitel hrobky, Karel hrabě Clam-Martinic, je považován podle některých záhadologů za možného utajeného biologického otce spisovatelky Boženy Němcové.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. (P - Š), Academia, Praha 1980 a různé internetové zdroje), 11.2. 2010

Kladno  (KL)
    Smečno