Moje místa 0
Barokní socha sv. Donáta stávala původně v polích západně od Smečna, dnes stojí v centru města. Socha byla vytvořena roku 1738 a za jejího autora je považován Ignác Platzer. V roce 2001 byla socha opravena.
barokní socha sv. Donáta

Svatý Donát

Graficke pismenko Svatý Donát křesťanským mučedníkem, který se účastnil vojenského tažení proti Markomanům v řadách XII. legie. Když byla část legie obklíčena přesilou barbarských kmenů, vysvobodila žíznivé Římany zázračná bouře, která zničila ležení jejich obléhatelů. Pod dojmem této události Donát měl složit slib čistoty. Když pak chtěl tento slib dodržet a odmítl sňatek s císařovou vnučkou, byl popraven za opovrhování bohy.
Jsou pro něj charakteristické tyto atributy: bleskem zasažený strom, kolo s pěti hořícími svícemi, kříž, sekera a snopy obilí.

historie

Barokní socha sv. Donáta stávala původně v polích západně od Smečna. Na původním podstavci bývaly znaky Martiniců a Šternberků. Dnes zdobí prostranství před goticko-renesanční budovou děkanstvím. Socha byla vytvořena roku 1738 a její autor není bezpečně znám, je za něj považován Ignác Platzer. V roce 2001 byla opravena.
    Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 3. (P - Š), Academia, Praha 1980), 21.1. 2010