zámek Ratboř

Nový zámek
Druhý nejmladší zámek v České republice. Postaven Janem Kotěrou v letech 1911–1913. Zámek je uváděn jako jediný kubistický zámek, možná spíše připomíná empír, či klasicismus.
Graficke pismenko Zámek byl postaven pro majitele cukrovaru v Ratboři rodinu Mandelíků. Zámek byl postaven podle návrhu architekta Jana Kotěry (autora Městského muzea v Hradci Králové) v letech 1911–1913 pro rodinu Mandelíků – vlastníky ratbořského cukrovaru.
V monumentálním průčelí jsou umístěny sochy personifikující Ducha a Hmotu od Jana Štursy. Celkový dojem exteriéru je umocněn geometrickým dekorem členěných oken a mříží tvořících zábradlí balkonů. Ve tvarech kovového zábradlí se snad projevuje Kotěrův opatrný zájem o kubismus.
Zámek posloužil jako kulisa několika filmů, např. Rock Podvraťáků.
Zámek dnes slouží jako hotel.