zámek Ratboř

Starý zámek
Barokní zámeček vzniklý přestavbou z gotické tvrze roku 1723, přestavěný a rozšířený v letech 1912–1915 podle návrhu architekta J. Kotěry. Při poslední rekonstrukci nalezeny pozůstatky tvrze a včleněny umně do moderní architektury interiéru.
Graficke pismenko První zpráva o vsi Ratboř je z roku 1362, kdy ves vlastnil kutnohorský měšťan Mikuláš Velkuš. Další majitel kutnohorský měštan Mikuláš Wonderbute vlastnil panství od roku 1386 až do své smrti v roce 1389 a jeho majetek připadl jako odúmrť králi Václavi a ve výpisu majetku se poprvé zmiňuje i tvrz Ratboř, které relikty jsou dodnes dochované v interiérech zámku. V majetku dalšího kutnohorského majitele Martina Oderina byla v roce 1402 vypálena vojsky uherského krále Zikmunda oblehajícího Kutnou Horu. Majitelé se poté opět hodně střídali, až v roce 1469 po smrti majitele Hanuše Glenzla ji král daroval hejtmanovi kolínského zámku Janovi ...
Petr Nožička, (Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989), 21.1. 2010

popis

Zámek je jednopatrová budova ve tvaru písmene T. Vstupní průčelí je na jihu, v této části je nevíc patrné baroko. V jihovýchodním nároží je gotická místnost z původní tvrze, jinak jsou místnosti v moderním duchu. Výrazným prvkem, který dostavěl J. Kotěra, je velká veranda.
    Petr Nožička , 21.1. 2010

tvrz přestavěná na zámek