Poutní kostel sv. Anny na vrchu Tanaberk byl postaven v letech 1712–1717 Markem Ant. Gilmettim z Klatov. Malby pocházejí z let 1725–1727. V r. 1865 kostel vyhořel, do konce 19. stol. opraven. Po zchátrání obnoven v letech 1978-1979 a 1992-1995. Obnoveny i anenské poutě.
Se svolením provozovatere serveru kdyne.cz
autor neuveden
Tento kostel obklopují staré lípy, z jejichž stínu poutník může přehlédnout kouzelnou krajinu českého pohraničí.
28.5. 2002

historie

K nejmalebnějším dominantám Všerubského průsmyku náleží vrch Tanaberk oživený stavbou poutního kostela sv. Anny s oválným půdorysem. Kostel byl postaven v letech 1712–1717 Markem Ant. Gilmettim z Klatov. Malby pocházejí z let 1725–1727. V roce 1865 kostel vyhořel, střecha lodi byla upravována v r. 1897. Atika nad lodí bývala osazena plastikami a vázami. V r. 1967 došlo ke zřícení části střechy i s atikou, při níž byly sochy zničeny. Základní

28.5. 2002

pověsti

Pověst vypráví, že v r. 1703 na tomto místě spatřil záhadnou záři a zázračně se uzdravil kostelník ze Všerub. Ten pak zde z vděčnosti nechal postavit malou dřevěnou kapli, ke které záhy začali docházet poutníci z okolí. I někteří z nich prý prožili zázrak uzdravení a popularita místa rychle rostla. Proto z podnětu klatovských jezuitů došlo ke stavbě poutního kostela. V r. 1723 nechali koutští hrabata Stadionové u kostela zřídit poutnický dům,

Domažlice  (DO)
    Všeruby