luterský kostel

Dresden - Loschwitz
Barokní osmiboký centrální kostel si nově vzniklá luterská farnost v Loschwitz postavila v letech 1705–08. Po těžkém poškození při náletu 13. 2. 1945 stál v troskách do roku 1991, kdy začala jeho obnova. Nové vysvěcení se konalo 2. 10. 1994.
Kostel od severozápadu
© Ivan Grisa 01/2010
Graficke pismenko Kostel se nachází na pravém břehu Labe u výjezdu ulice Pillnitzer Landstrasse z Körnerova náměstí (Körnerplatz), v sousedství dolní stanice visuté lanové dráhy. Kostel je během dne volně přístupný (vstup západním portálem ze hřbitova), elektronicky sledovaný. Parkování v okolí je sice bezplatné, ale možnosti jsou vzhledem k šířce ulic omezené. Příjezd MHD od hlavního nádraží tramvajovými linkami na stanici Schillerplatz, odtud buď autobusovými linkami 61 a 62, nebo pěšky přes most Modrý zázrak (asi 600 m).

Luterský kostel v Loschwitz
    Loschwitz, od roku 1921 jedna z částí Drážďan na pravém břehu Labe, se poprvé připomíná roku 1315 jako ves Loscuicz. Název svědčí o slovanském původu obce. Na přelomu 17. a 18. století se obec vlivem rozvoje vinohradnictví a blízkosti zemského hlavního města rozrostla natolik, že požádala o vyvázání z církevní obce u drážďanského mariánského kostela (Frauenkirche: viz heslo). Saský kurfiřt Friedrich August I. (řečený August Silný) to roku 1704

Ivan Grisa, dle Jürgen Helfricht: Dresden und seine Kirchen, Evangelische Verlaganstalt Leipzig 2005 a webové stránky http://www.loschwitzer-kirche.de, 17.1. 2010
    Německo