Moje místa 0
Romantická kamenná kaple sv. Antonína Paduánského postavená v r. 1933 manželi Látalovými z Ostravy, kteří zároveň s ní vystavěli na Ondřejníku horský hotel Solárka. Kaple je pojmenovaná po propagátoru turistiky prof. Antonínu Uřídilovi.
kaple sv. Antonína na Ondřejníku s masívem Lysé hory v pozadí
© Jan P. Štěpánek 01/2009
Graficke pismenko Romantická kaple sv. Antonína před turistickou chatou Ondřejník KČT a zaniklou chatou Solárkou pod Solareckým vrchem masivu Ondřejníka s širokým výhledem do okolní krajiny, na Frýdlant nad Ostravicí v údolí, na celou Ostravskou pánev a masív Lysé hory.
Kaplička a pohoštění v blízké chatě Ondřejník jsou dodnes v létě i zimě častým cílem turistů ze širokého okolí. Na Ondřejník vede z Frýdlantu několik turistických tras i pohodlná asfaltová cesta.

historie

Kaple je poměrně mladou stavbou. Byla vystavěna v rámci výstavby nového a moderního horského hotelu Solárka z let 1932–33, který nechali vystavět manželé Oldřich a Františka Látalovi z Moravské Ostravy. Solárka se měla stát moderním hotelem v horském prostředí, který by splňoval všechny požadavky na pohodlný avšak stylový pobyt na horách. A aby majitelé dodali okolí svého hotelu romantičtější ráz, vystavěli v roce 1933 v jeho blízkosti kapli

Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

popis

Kaple na půdoryse čtverce byla vystavěna z kamene se šindelovou sedlovou střechou s falešnou mansardou. Nad ní vystupuje na vrcholu zvonička se štíhlou jehlancovou střechou. V průčelí je kaple otevřena velkým portálem s lomeným obloukem kpřekrytým mříží. Tou je možno prohlédnout si stylový interiér stavby se sochou sv. Antonína Paduánského.