Vrapická tvrz je zaniklým sídelním útvarem, z jehož fortifikace se zachoval pouze příkop. Byla založena asi ve 14. století, zřejmě Mikulášem Benešovským z Vrapic. Stále znatelné tvrziště je zarostlé vegetací.
Pohled na místo, kde stávala tvrz, od silnice do Vrapic
© Prudký Martin, 01/2010
Graficke pismenko Zaniklá tvrz stála na návrší za kostelem sv. Mikuláše vlevo od silnice z Vrapic do Buštěhradu. Návštěvu doporučuji v zimních měsících, protože v jiném ročním období je značně zarostlá vegetací.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Tvrz byla postavena na skalnaté výšině někdy ve 14. století, tedy později než kostel, pocházející z první čtvrtiny 13. století. Hlavní budovou tvrze byla věžovitá stavba a k obraně byly využity přírodní podmínky tvrziště, protože se nacházela na ostrohu přeťatém příkopem, který jej odděluje od kostela sv. Mikuláše. Nejlepší přístup je přes zpustlý hřbitov obklopující kostel, skrze díru ve zdi. První nepřímá zpráva o Vrapicích pochází z roku

Prudký Martin dle Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Severní Čechy, Svoboda, Praha 1984, 8.1. 2010