Na návrší jihovýchodně od Radomyšle stávala snad od středověku svatojánská kaple u zázračného pramene. Roku 1560 ji nahradil kostel, obklopený zřejmě ambitem a pěti kaplemi, později zde vznikla poustevna a hřbitov. Současný kostel z let 1733–36 tvoří dominantu širokého okolí.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Kostel je vděčným cílem krátké vycházky z centra Radomyšle, kterou lze protáhnout až k nedalekému židovskému hřbitovu v lese u Oseka. Cesta od městyse je asfaltovaná, dále široká štěrkovaná, vhodná i pro odolnější cyklisty.
Kostel se využívá zřejmě jen sporadicky (při pohřbech), takže jeho přístupnost je omezená.

Kostel svatého Jana Křtitele v Radomyšli
    Na návrší jihovýchodně od Radomyšle stávala patrně od středověku svatojánská kaple u zázračného pramene. Roku 1560 ji nákladem zdejšího faráře Mikuláše Křížka nahradil kostel, obklopený snad ambitem a pěti kaplemi, nejpozději roku 1610 doplněný poustevnou a hřbitovem. Současný kostel z let 1733–36 byl postaven za velkopřevora Gundakara Poppa z Ditrichsteinu Anselmem Luraghem podle projektu Bartolomea Scottiho. Měl snad být opatřen západním

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004 a http://www.radomysl.net/detail.php?ID=30, 30.5. 2011

Strakonice  (ST)
    Radomyšl