Hradby budované po roce 1647 z příkazu krále Ferdinanda III., které nahradily provizorní opevnění z počátku 17. stol. Opevnění bylo postupně likvidováno po roce 1867. Příkop zanikl, fragmenty hradební zdi se zachovaly na několika místech města.
hradební zeď nedaleko zámku
© Milan Caha 06/2009
Graficke pismenko Právo vybudovat městské opevnění udělil Pezinku král Matěj II. (Matyáš Habsburský) roku 1615. Původně mělo z finančních důvodů jen provizorní podobu – tvořily ho hliněné valy, příkop a palisády. Kamenné hradby začalo město budovat po roce 1647, když mu to král Ferdinand III. jako královskému městu dal za povinnost. Toto zděné opevnění mělo tvar obdélníka, do města se vstupovalo třemi branami (Horní naproti zámku, Trnavská na Holubyho ulici a Dolní na místě dnešní Malokarpatské knižnice). Hradbu tvořil 15 m široký násep s kamennou zdí, vysokou 6 m, dole širokou 180 cm, a při koruně 100 cm. Na zdi bylo přistaveno dva metry vysoké cihlové cimbuří. Hradební zeď byla ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    brána, opevnění