Kostel ve 14. stol. farní, r. 1746 přestavěn barokně, r. 1900 obnoven. Mobiliář z konce 17. stol. Obdélná loď, presbytář zakončen půlkruhem, západní vstup krytý předsíní, ve štítě barokní sochy, na severu hranolová věž s cibulovou střechou.
© Prudký Martin, 06/2009
Graficke pismenko Kostel leží uprostřed vsi poblíž silnice č. 228 Jesenice - Rakovník. Kostel je možné navštívit v době konání bohoslužby každý první čtvrtek v měsíci od 17:30 hod.
31.1. 2010

Kostel sv. Jakuba Většího
    Kostel je původně gotický, ve 14. století uváděn jako farní. Barokně byl upraven roku 1746. Dispozici má jednolodní s půlkruhově zakončeným presbytářem, na jehož severní straně stojí hranolová věž. Prostor lodi je zakončen plochým stropem. Interiér zdobí hlavní oltář, zhotovený kolem roku 1700, boční oltář je zasvěcen sv. Rodině, je z roku 1692, znovu obnoven byl roku 1900. Kazatelna je barokní. Původně k vybavení kostela patřily tři zvony.

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, 3.1. 2010
    Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy