Pozdně gotický kostel na místě nejstarší svatyně v Telči, přistavěný k jediné dochované památce na původní týn – románské věži z počátku 13. století. V letech 1414–1579 městský špitál, kostel zrušen 1785, pro evangelíky obnoven po I. světové válce.
Věž
Noční pohled od Střední Velké brány
Graficke pismenko Románská věž kostela dominuje východní části vnitřního města. Přístupná je stejně jako kostel ze dvora sousední restaurace. Zejména v letní sezoně lze doporučit parkování mimo vnitřní město a pěší docházku do něj. Ušetříte nejen peníze, ale i problémy s hledáním místa.

Kostel svatého Ducha a románská věž v Telči
    Skalnatá výšina ve východní části vnitřního města byla místem vzniku opevněného dvora (týna), který střežil křižovatku obchodních cest. Archeologicky byly doloženy zbytky jeho opevnění a některých dalších staveb. Jedinou dochovanou částí týna je vysoká románská věž z pravidelných kvádrů, datovaná do I. poloviny 13. století. K ní byl přisazen zřejmě jednolodní vlastnický kostelík neznámého zasvěcení, který sloužil královskému správci týna

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 17.1. 2010