Pozdně gotický kostel na místě nejstarší svatyně v Telči, přistavěný k jediné dochované památce na původní týn – románské věži z počátku 13. století. V letech 1414–1579 městský špitál, kostel zrušen 1785, pro evangelíky obnoven po I. světové válce.
Věž kostela z můstku přes šíjový příkop
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Románská věž kostela dominuje východní části vnitřního města. Přístupná je stejně jako kostel ze dvora sousední restaurace. Zejména v letní sezoně lze doporučit parkování mimo vnitřní město a pěší docházku do něj. Ušetříte nejen peníze, ale i problémy s hledáním místa.

Kostel svatého Ducha a románská věž v Telči
    Skalnatá výšina ve východní části vnitřního města byla místem vzniku opevněného dvora (týna), který střežil křižovatku obchodních cest. Archeologicky byly doloženy zbytky jeho opevnění a některých dalších staveb. Jedinou dochovanou částí týna je vysoká románská věž z pravidelných kvádrů, datovaná do I. poloviny 13. století. K ní byl přisazen zřejmě jednolodní vlastnický kostelík neznámého zasvěcení, který sloužil královskému správci týna

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 17.1. 2010

Jihlava  (JI)