Moje místa 0
Městská památková reservace Telč chrání od roku 1950 areál hrazeného města a zámku, roku 1992 zahrnutý do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Od roku 1995 ji rozšířila památková zóna Starého Města jihovýchodně od centra.
Telč s odrazem v kašně
Graficke pismenko Městská památková reservace zahrnuje kromě vnitřního města (tj. hrazené středověké Telče) i oba k němu přiléhající rybníky (Štěpnický a Ulický), zámecký park a starší část svatoanenského hřbitova. Formou městské památkové zóny a ochranného pásma jsou chráněna i předměstí Staré Město a Štěpnice. Ta nabízejí řadu velmi zajímavých míst, která v letní sezoně poskytnou oddech od turisty značně zatíženého vnitřního města (zejména areál mariánského kostela, Dlážka a parní mlýn na Starém Městě, jižní břeh Ulického rybníka, bývalá štěpnická náves, dnes Oldřichovo náměstí).

Městská památková reservace Telč
    Počátky Telče jsou doloženy jen minimem hodnověrných písemných dokladů. Problém komplikuje i podobnost latinské transkripce názvu pozdějšího města s jinými lokalitami v českých zemích (zejména Telce na Lounsku). Kombinací několika sporých údajů a archeologických nálezů je zatím nejpravděpodobnější hypotéza existence opevněného dvorce (týna) ve východní části dnešního vnitřního města a několika osad v jeho okolí (zejména dnešní Staré Město a to

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 17.1. 2010