Sloup postavený v letech 1716–20 jako poděkování za konec poslední morové epidemie v českých zemích roku 1714. Autorem byl David Lipart z Brtnice, prostředky na stavbu pocházely z odkazu telčské měšťanky Zuzany Hodové. V sousedství dvě kašny.
Sloup od východu

Mariánský sloup na náměstí v Telči

Graficke pismenko Mariánský sloup v těžišti hlavního telčského náměstí (dnes Zachariáše z Hradce) byl postaven v letech 1716–20 na paměť poslední morové epidemie v českých zemích (1714). Prostředky poskytl odkaz místní měšťanky Zuzany Hodové. Autorem sloupu byl brtnický sochař David Lipart ve spolupráci s kameníkem Franzem Neuwirtem. Kromě titulní plastiky na vrcholu sloupu najdeme na podstavci sochy svatých Jana Nepomuckého, Jakuba, Františka Xaverského, Rocha, Šebestiána, Rosalie a Marie Magdaleny, kromě nich ještě anděla strážného. Západně od sloupu stojí kašna, zvaná dolní. Původně byla dřevěná, v kameni existuje od roku 1611. Sochu svaté Markéty z II. poloviny ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.telc-etc.cz/telc/?target=staticka&id=213&menu=377, 14.1. 2010

socha, monument
     Jihlava  (JI)