Stavba z doby před rokem 1574 na jižní straně telčského náměstí, zřízená s využitím starších konstrukcí. Výjimečný případ užití vysokého pilastrového řádu u renesanční světské budovy. Část dochovaných původních interiérů.
Hlavní (severní) průčelí radnice
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Radnice stojí v jižní frontě hlavního náměstí Zachariáše z Hradce. Vjezd do lokality je omezen, parkování zpoplatněno. Místo je dostupné pěšky z celého obvodu města, často velmi příjemnými cestami (chodník Dlážka, hráze rybníků, zámecký park, lávka přes Ulický rybník). Pro návštěvníka je zajímavé fungující turistické informační centrum v přízemním podloubí.

Radnice v Telči
    Nejvýraznější světskou budovou jižní fronty telčského náměstí Zachariáše z Hradce je dvoupatrová renesanční radnice. První doklad o existenci samostatného sídla městské správy pochází zřejmě z roku 1443. Po požárech v letech 1499 a 1530 byl objekt upravován, dnešního vzhledu nabyl při přestavbě, dokončené roku 1574. Hlavní (severní) průčelí se vyznačuje především ve své době výjimečným užitím vysokého pilastrového řádu a zřetelnou

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 17.1. 2010

Jihlava  (JI)