Hřbitovní kostelík postavený Antoniem Scottim v letech 1695–7 na náklady telčských jesuitů a městské rady severovýchodně od hradeb města na novém městském hřbitově, vymezeném roku 1698 zdí. Dodnes slouží původní funkci.
Graficke pismenko Hřbitov s kostelem sv. Anny se nachází mezi stykem Svatoanenské a Masarykovy ulice a Štěpnickým rybníkem. Od západní ohradní zdi se otevírají netradiční pohledy na severní stranu vnitřního města a zámek.

Hřbitovní kostel svaté Anny na Velkém Předměstí (Podolí) v Telči
    Po zastavení pohřbívání na hřbitově u svatojakubského kostela v souvislosti se stavbou jesuitské koleje bylo nutno zřídit v Telči nové městské pohřebiště. Jako místo bylo zvoleno prostranství severovýchodně od města nad Štěpnickým rybníkem, v nejvyšším místě Velkého Předměstí (dnes Podolí). Nákladem jesuitů a městské rady zde v letech 1695–97 postavil stavitel Antonio Scotti se zednickým mistrem Lorencem a dalšími devíti zedníky a pomocníky

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 17.1. 2010

Jihlava  (JI)