Lesní hřbitůvek na návrší západně od karmelitánského kláštera byl založen počátkem 20. století pro členy rodiny Dalbergů a karmelitánské mnichy. Významná pozdně secesní funerální památka.
Hrobka od východu
© Ivan Grisa 12/2009
K lesnímu hřbitůvku vede alej mladých lipek od parkoviště u západního vchodu do karmelitánského kláštera (asi 200 m).

Lesní hřbitůvek s hrobkou rodu Dalbergů v Kostelním Vydří
    Po uvedení karmelitánů do Kostelního Vydří, které inicioval tehdejší majitel velkostatku Dačice Karl Heribert Dalberg, vznikl na návrší západně od kláštera malý lesní hřbitov, na němž měli být pohřbíváni členové rodiny Dalbergů a řádoví bratři. Celkem je zde pochováno devět osob, z toho čtyři karmelitáni. Nedlouhou tradici pohřbů přerušilo vymření Dalbergů roku 1940 a odchod většiny německojazyčných mnichů o 20 let dříve. Hřbitov je jedním z

Ivan Grisa, dle D. Foltýn a kol.: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri 2005, 9.1. 2010

Jindřichův Hradec  (JH)
    Kostelní Vydří