Bývalá telčská synagoga vznikla roku 1904 podle projektu Karla Wagnera z Jihlavy mezi židovským obecním domem (čp. 41/I), a šíjovým příkopem opevnění. Používána do roku 1939, po II. světové válce jesle, policejní stanice, dnes sídlo pracoviště NPÚ.

Synagoga v Telči

Graficke pismenko Přítomnost Židů je v Telči doložena od 16. století, přes různá omezení zde obec existovala až do německého záboru zbytku Československa roku 1939. Původní synagoga stála nejméně od 18. století do požáru 1885 na jižní straně Hradební (tehdy Židovské) ulice. Vzmáhající se komunita si po plném občanském zrovnoprávnění (1866) zakoupila na náměstí dům čp. 41/I jako obecní. Na jeho dvoře byla roku 1904 postavena nová synagoga podle projektu Karla Wagnera z Jihlavy. Původně se k ní chodilo z náměstí průchodem v domě 41/I, později byl postaven můstek přes hradební příkop. Po vyhlazení zdejší židovské obce byla synagoga zcela přestavěna, takže dnes původní účel ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 17.1. 2010