Pozdně gotický, dále upravovaný kostel v Českém Rudolci nahradil staršího předchůdce. Dvoulodí podle vzoru svatojakubského chrámu v Telči vzniklo kolem roku 1480. Kostel upraven barokně a dále v pol. 19. století.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Obec Český Rudolec leží na silnici II/409 severně od Slavonic a západně od Dačic. Kostel se nachází v centru obce, parkovat lze přímo u něj. Nejbližší železniční zastávka Dolní Bolíkov na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice je vzdálena asi 5 km jihovýchodně, údolím Bolíkovského potoka vede do Rudolce naučná stezka "Po stopách J. G. Grasela".
Kostel se nachází v centru obce, severně od zdejšího zámku. Přístupný je během bohoslužeb, které se pravidelně konají o nedělích od 9.30.

historie

Současný pozdně gotický kostel nahradil někdy kolem roku 1480 starší objekt, postavený zřejmě ve II. polovině 13. století. Majitelem panství Český Rudolec byl v době stavby kostela rytíř Václav z Maříže, telčský purkrabí. Tím se vysvětluje odvození rudoleckého kostela od svatojakubského chrámu v Telči, který se tehdy rovněž přestavoval. Václav z Radče byl nakonec v kostele roku 1499 pochován stejně, jako někteří další majitelé panství (např. Jan

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 9.1. 2010