Gotická část kostela ve Starém Hobzí pochází 13. století, postupně rozšiřována ve dvou následujících stoletích. Po roce 1630 přistavěna nová loď, klasicistně upravená roku 1832.
Kostel od severovýchodu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Staré Hobzí se nachází na silnici II/152 na polovině cesty ze Slavonic do Jemnice. Kostel dominuje severní části návsi (křižovatka se silnicí do Dačic).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.00.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Ondřeje ve Starém Hobzí
    Nejstarší částí kostela tvoří někdejší loď patrně ze 13. století. Ve III. čtvrti 14. století byl postaven nový presbytář se severní sakristií, následně pak zřejmě hranolová věž a kaple mezi ní a sakristií. Součástí gotické stavby byla i jižní předsíň. Po roce 1630 kostel rozšířila směrem k západu nová loď. Při poslední přestavbě roku 1832 byla loď zvýšena a klasicistně upravena.
    Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 9.1. 2010

Jindřichův Hradec  (JH)