Barokní poutní kostel z let 1726–28 na návrší nad dnešní silnicí I/23 mezi Telčí a Krahulčím. Údajně první svatyně oficiálně zasvěcená novopečenému světci v českých zemích. Snad zde měl vyrůst i františkánský klášter.
Kostel a nedostavěný klášter od jihu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Kostel stojí na návrší, zvaném též Nováčkův kopec jižně od silnice I/23 mezi Telčí a Krahulčím těsně za katastrální hranicí. Od silnice sem vede lesní cesta, u jejího odbočení lze zaparkovat (vysoký kamenný kříž). Mimo vegetační období je sem příjemná procházka přes pole z jižní části Telče, od jara do podzimu je nutné použít frekventovanou silnici.

Kostel svatého Jana Nepomuckého nad Krahulčím
    Poutní kostel ve stylu dynamického baroka nechali na návrší nad cestou z Telče do Krahulčí postavit majitelé panství, hrabě Franz Anton von Liechtenstein-Kastelkorn a jeho manželka Marie Anna von Hallweil v letech 1726–28 podle projektu zatím neznámého architekta. Stavba na půdorysu latinského kříže byla údajně první v českých zemích, která byla oficiálně zasvěcena Janu Nepomuckému, kanonisovanému pět let před jejím dokončením. Velmi vertikálně

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008 (kapitola Telč) a informační tabule na kostele, 17.1. 2010

Jihlava  (JI)
    Krahulčí