Opevnění Telče vzniklo po vysazení města v polovině 14. století v návaznosti na hrad. Významné úpravy na přelomu 16. a 17. století, od poloviny 18. století postupně zanikalo. Dochovány části obou bran a dlouhé úseky zdí s obrannými prvky.
Střední Velká brána od jihovýchodu
Graficke pismenko Z někdejšího telčského opevnění jsou snadno viditelné obě brány (střední Velká, vnitřní Malá), velký šíjový příkop (ulice Na parkáně) a v plné výši dochovaná zeď podél jihovýchodního úseku ulice Hradební.

Městské opevnění v Telči
    Nejstarší opevněnou jednotku na území Telče představoval týn v okolí kostela sv. Ducha. Po stavbě nového hradu a vysazení města v dnešních hranicích bylo zřejmě po polovině 14. století zřízeno v návaznosti na hrad i městské opevnění. Sestávalo převážně z jednoduché hradby, prolomené dvěma branami: Velkou na jihovýchodě, Malou u východního okraje hradního areálu, a brankou na západní straně města, ukrytou dnes v budově konviktu sv. Andělů. Jediný

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 16.1. 2010

brána, opevnění