Hrady.cz
Rožmberský renesanční letohrádek vybudovaný ve stylu italské renesanční vily. V roce 1601 koupil vilu císař Rudolf II., krátce na to ji však získali Eggenbergové a roku 1719 Schwarzenbergové. Cenné interiéry s malířskou a štukovou výzdobou.
Kratochvíle
Graficke pismenko První písemné zmínky o předchůdci dnešní Kratochvíle - tvrzi a hospodářském dvoře Leptáči pocházejí z roku 1401, kdy byl majitelem tohoto zboží netolický občan Mikuláš Kugl. Netolicko tehdy patřilo do správy zlatokorunského kláštera. V roce 1569 obdržel rožmberský regent Jakub Krčín z Jelčan za věrné služby tvrz Leptáč s hospodářským dvorem, dal tvrz přestavět a vymalovat ji loveckými výjevy. To se tak zalíbilo Vilémovi z Rožmberka, že nabídl Krčínovi výměnou za Leptáč městečko Sedlčany. Po znovunabytí Leptáče dal Vilém tvrz rozšířit a zřídil v blízkosti tvrze velkou oboru na králíky. Přestavbou Leptáče pověřil Vilém již osvědčeného ...
28.5. 2002

Socialistická historie
    Za socialismu byl tento zámek rájem dětí a cílem mnoha školních zájezdů, byla zde totiž stálá expozice historie večerníčků a animovaného filmu.
    Jan Pospisil , 29.8. 2016
    Současnost na Kratochvli
    Mezi roky 1981 - 2006 byla v zámku expozice českého animovaného filmu. Od roku 2006 byl na Kratochvíli zahájen projekt „Renesance renesance“, jehož cílem bylo navrátit zámku autentickou podobu, respektující jeho prostorovou a výtvarnou hodnotu a vytvořit interiérovou instalaci připomínající především dobu posledních Rožmberků. Projekt byl dokončen v roce 2011 u příležitosti čtyřstého výročí zesnutí posledního z rodu Rožmberků, pana Petra Voka

petr kaspar , 14.8. 2017