Kostel na telčském Starém Městě vznikl zřejmě nejpozději ve 13. stol. Nejstarší dochované části dnešní stavby pocházejí z konce století následujícího, většina kostela je barokní. Součást areálu dodnes funkčního zařízení sociálních služeb a hřbitova.
Pohled od východu
Graficke pismenko Kostel dominuje telčskému Starému Městu. Příchod z vnitřního města je možný cestou po jižním břehu Staroměstského rybníka, lemovanou barokními sochami (tzv. Dlážka), příjezd autem umožňují místní komunikace (Zachariášova, Špitální), parkování je možné přímo u areálu. Nejbližší železniční zastávka Telč - Staré Město (trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice) se nachází východně od hráze Staroměstského rybníka, asi 900 m od kostela.
Hřbitov je přístupný volně, kostel v době konání bohoslužeb (viz kontakt).

Kostel Nanebevzetí Panny Marie se hřbitovem, kaplí sv. Rocha a špitálem na Starém Městě v Telči
    Dnešní Staré Město (dříve Stará Telč, Staroměstské Předměstí) se zřejmě vyvinulo z jedné z osad raně středověké telčské aglomerace. Nelze vyloučit, že právě zde existovala původní telčská farnost, písemně snad doložená roku 1283. Situaci osady však pravděpodobně výrazně ovlivnilo napuštění největšího telčského rybníka Staroměstského roku 1327, které mohlo dokonce způsobit přenesení kostela do dnešní polohy. První jistá písemná zmínka o dnešním

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis 2001, 17.1. 2010

Jihlava  (JI)
    Telč