Jesuitská kolej vznikla v Telči zásluhou hraběnky Slavatové roku 1655. Postupně se rozrostla o seminář a gymnasium. Fungovala do zrušení řádu 1773. Největší barokní komplex ve městě pak sloužil armádě a školství.
Kolej z hráze Ulického rybníka
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Bývalá jesuitská kolej zabírá západní konec bloku domů mezi náměstími Zachariáše z Hradce, Jana Kypty a Seminářskou ulicí. Někdejší seminář sv. Andělů stojí jihozápadně od ní, na jižní straně náměstí Jana Kypty. Z celého komplexu je přístupný kostel Jména Ježíš, a to při bohoslužbách, které se zde konají pravidelně v neděli od 7.30 (více viz kontakt).

Jesuitská kolej, seminář a gymnasium v Telči
    Jesuity přivedla do Telče roku 1655 hraběnka Františka Slavatová, rozená z Meggau. Výstavba na místě čtyř domů a zahrady probíhala od roku 1651, dokončena byla až vysvěcením kostela Jména Ježíš 11. 9. 1667. Do té doby jesuité využívali nedaleký farní kostel sv. Jakuba Většího. Roku 1675 odešla hraběnka Slavatová z Telče do Vídně a svůj dům u hradeb jižně od koleje darovala sedm let předtím založenému semináři svatých Andělů. Poslední částí

Ivan Grisa, dle D. Foltýn a kol.: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri 2005, 16.1. 2010

klášter
     Jihlava  (JI)