Roku 1895 si slavonický židovský modlitební spolek postavil ve zdejší Dlouhé ulici obecní dům. V jeho prvním patře existovala do roku 1938 modlitebna. Po II. světové válce budova sloužila českobratrské církvi, roku 1967 přestavěna na obytný dům.
židovský obecní dům z kostelní věže

Židovský obecní dům ve Slavonicích

Židé se ve Slavonicích sporadicky usazovali v průběhu 18. století. Jejich počet vzrostl po vzniku průmyslových podniků ve II. polovině 19. století. V jeho poslední čtvrtině zde vznikl jako součást židovské obce Písečné modlitební spolek, který si roku 1895 po dočasné přeměně na samostatnou obec (nejdéle do roku 1902) nechal postavit obecní dům s modlitebním sálem v prvním patře v tehdejší Dlouhé ulici (dnes Jana Švermy). Svému účelu byl předán 25. 6. 1895.
Existence Židů ve Slavonicích končí po roce 1938, kdy se město stalo součástí německého záboru. Obecní dům po roce 1945 užívala Českobratrská církev evangelická. Roku 1967 byl přestavěn na obytný dům, modlitební sál byl přitom rozdělen příčkami na běžné místnosti.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 9.1. 2010