Nová synagoga, postavena jako náhrada za starší synagogu r. 1903. Bohoslužby se zde konaly do druhé světové války. Za války sloužila budova jako skladiště. R. 1947 byla upravena pro Církev českobratrskou evangelickou, které slouží dodnes.
bývalá synagoga v Hořovicích
© Milan Caha 08/2008
Židé jsou v Hořovicích doloženi v polovině 15. století. Od 16. do 19. století ve městě žít nesměli, nová židovská komunita pak zde žila od poloviny 19. století do nacistické okupace. Komunita neměla vlastní hřbitov, využívala pohřebiště v nedalekých Praskolesích. Nová hořovická synagoga byla postavena jako náhrada za starší, blíže nepopsanou, synagogu roku 1903. Bohoslužby se zde konaly do druhé světové války. Za války sloužila budova jako skladiště. Roku 1947 byla upravena pro Církev českobratrskou evangelickou, které slouží dodnes. V roce 1972 byl hlavní sál zmenšen na polovinu a v patře budovy byl zřízen byt.
Milan Caha (zdroj: Blanka Rozkošná, Pavel Jakubec: Židovské památky Čech, Era 2004), 27.12. 2009