Patrné zbytky valů po menším tvrzišti pravděpodobně ze 14. století nedaleko zámku, opuštěného v 17. století. Na místě tvrziště je postavený pohledný domek s mansardovou střechou. Domek je na až 1,5 metru vysokém „kopečku“, který je patrnou dizpozicí.
Domek na místě bývalého tvrziště
Graficke pismenko Co se týče historie tvrze, je to složité, protože historie se pravděpodobně týká většího bývalého vodního tvrziště, které stálo v areálu nynějšího plaveckého areálu a při jehož stavbě tvrziště definitivně zaniklo. Doba vzniku menší tvrze není známa. První zmínka o Rosicích je z roku 1318, kdy sedm vladyků z Rosic stálo před zemským soudem. Další zmínka je až před rokem 1390. Vladyky z Rosic vystřídali během první poloviny 15. století další držitelé. Po roce 1473 Rosice získali Talackové ze Ještětic a poslední představitel tohoto rodu Jindřich prodal Rosice s dalším zbožím Lvovi Burianovi Berkovi z Dubé a Rychmburku. Tomuto rodu Patřily ...
Petr Nožička, čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II., Argo 2000, 12.1. 2010