Jednolodní kostel sv. Petra a Pavla na místě zřejmě románského opevněného kostela, raně barokní z r. 1686, na půdorysu kříže, s věží na západě. V r. 1725 rozšířen, oprava v r. 1934. Na hřbitovní zdi sochy, barokní fara v sousedství.
© Prudký Martin, 04/2007
Kostel najdete západně od náměstí, stranou od hlavní Plzeňské ulice, v západní části města. Fara stojí hned vedle kostela.
Prudký Martin, 13.12. 2009

historie

Dnešní město Jesenice je prvně zmíněno v roce 1321, kdy se hovoří o zdejším vladyckém statku Bořity z Jesenice. V r. 1365 je zmíněna ves jako farní, která byla roku 1409 povýšena na městečko. Kostel sv. Petra a Pavla stojí na místě původního (zřejmě románského) opevněného kostela, který obklopoval starý hřbitov. Současný kostel se dochoval v raně barokní podobě z roku 1686. V roce 1725 byl rozšířen, oprava proběhla v roce 1934. V r. 2008 byl

Ivka (Kolektiv autorů: Umělecké památky Čech 1, Academia, Praha 1977), 20.12. 2009
    Jesenice byla pravděpodobně založena počátkem 14. století století. Původ pojmenování Jesenice zřejmě pochází od jasanového porostu. Na město bylo přeneseno z názvu potoka, nazývaného kdysi Jesenice. Roku 1321 je zaznamenán název Gessennicz a 1352 v poněmčené podobě Jechnicz.
    Prudký Martin podle Zeměpisná jména Československa, 21.12. 2009

popis

Kostel je jednolodní stavba na půdorysu kříže. Presbytář je pravoúhlý, boční ramena lodi jsou ukončena trojboce. Na jižní straně je předsíňka s mansardovou stříškou, hranolová věž stojí v západním průčelí. V křížení ramen lodi je oválná kupole, presbytář má valenou klenbu s výsečemi. Zařízení pochází převážně z poloviny 18. století, hlavní oltář je klasicistní (konec 18. století). Na hřbitovní zdi jsou barokní sochy – Immaculata, sv. Jan